недела, 01 ноември 2009

Слобода при шетање низ сајтови и гледање на клипови

Пример имате инсталирано во вашиот Firefox заштита од реклами како што е: Adblock, Noscript и многу други кои ви ги чистат страниците од ѓубре и трепкачки глупости, како и порнографски реклами. И сега еден ден барате некој си сајтови што нудат сервис за гледање онлајн најнови епизоди од вашата омилена серија, но во игра излегоа нови против заштити како што е сервисот: http://cpalead.com кој не ви дозволува да преминете директно кон гледање на епизодата туку мора да потполнете некоја си анкета :(, не очајувајте затоа што го открив начинот како работи (Можеби некој веќе се сетил на ова, но и мене ми текна :D).

Како прво во кодот од страната или блог се поставува јаваскрипта како следнава:
Овој дел т.е скриптата му овозможува при целосно исчитување на страницата да се појави анкетата.
<script language="javascript"> var isloaded = false;</script>
<script src="http://www.cpalead.com/mygateway.php?pub=7288&gateid=MTM0NzA%3D"
language="JavaScript" type="text/javascript"></script>
<script language="javascript">
if (!isloaded) {window.location = 'http://www.cpalead.com/adblock.php';}
</script>
Овај дел е му заштиотата која појавува грешка дека имате активирано додатоци за заштита и ви вика ова „наредува“ да ги исклучите, но :P нема ]:) да го сторите тоа.
<META http-equiv="refresh" content="0;URL=http://cpalead.com/nojava.php?pub=7288">
Како сега да ја деактивираме заштитата нивна т.е анкетата ?

- Многу лесно, но малку е досадно

(бидејќи ова го правиме насекое т.е исклучи/вклучи само на вакви сајтови), значи отвораме во подесувањата од Firefox,
кога ќе ни се отвори дијалог со подесувања одиме во последно јазиче т.е „Напредно“, бараме неколку полиња за чекирање и го чекираме доколку не е: полето „Предупреди ме кога мрежните места се обидуваат да ја пренасочат или превчитаат страницата
“, кликаме на копчето Затвори и сега сме безбедни од оваа анкета.

За повеќе податоци прочитајте го артиклот на Mozilla сајтот за напредни подесувања кој се наоѓа на оваа адреса.

петок, 24 јули 2009

iSlanger

iSlanger - a small simple FREESOFTWARE program designed to translate a word from a internet slang language to simple english.

Words can be: lol, ll, cc, ss, bb, fu, u, y, etc.
The program got a list which list the results and a simple button for resetting the list view.

сабота, 07 февруари 2009

Why using GMAIL instead of yahoo / live [Part 2]

Денеска се борев да најдам финта во live.com како да подесам бесплатен начин за pop3 сервис (За е-мејл клиенти да можат да се логираат на емејл адресата, пример Thunderbird), но не успеав.


Пробував се и сешто, од mail forwarding до разни други работи, ми вика за forwarding мора со внатрешни е-мејл сервиси т.е да имаат наставка hotmail, msn или live.


A за pop3 сервисот бараат пари, исто и со Yahoo, но барем Yahoo ми нуди forwarding на пораки за на Gmail, и затоа си сум поголем мрза :D, пошто се ми е на дланка.


Е сега, Gmail ги нуди сите 2 система и плус се бесплатни.


Значи сега Gmail нуди:


Email, XMPP, pop и forwarding и тоа сето бесплатно.


Сега размислете денес каде ќе креирате сметка ]:).