сабота, 20 декември 2008

Why using GMAIL instead of yahoo / live

Well, one day you log into your account to write an email in your native language to your friends.

When your friends open the email, they will see some garbage letters and ads two miles long.

In GMAIL, you simply write an email with two letters, the receiver will get two letters, no ads :).

Have you got some strange emails from some uncle you haven't heard about, or from some multimillionaire who is willing to pay you a large amount of money, but you must pay taxes of 100 $ or so ]:).

These stuffs are called scams, and they are allowed only on Yahoo and Live (MSN).

Yes, I have found spams emails in my GMAIL box too, but when ? - Ones a month, perhaps.

I can't open my msn account email, the Browser with flood from the emails.

Guess I have too much multimillionaire relatives and lots of almost dieing grandmothers, and rabbits luck on lottery :D.

четврток, 18 декември 2008

Леле тие огромни листишта со контакти ...

Се скинав од барање контакти во Pidgin, не дека се многу, туку заради што се дуплираат, едно име од повеќе контакти, или пак контактот решил да се потпише со безврска буквишта „#$@$%ЈАс434ССРоцk“.


За да се надмине овој хаос Pidgin има свое решение, а тоа е т.н групирање на контакти, тоа се прави на тој начин што се клика на десен клик од глушецот и се одбира Expand(Издолжи), па потоа се влечат и фрлаат сите исти контакти во тој одбраниот,
и на крај првиот контакт т.е името на групата се преименува во пр. името и презимето на контактот или пак името со кое ќе го препознаеме.


На овој начин можеме да правиме и групи на различни групи, пр. група на луѓе кои работат кај вашето работно место, вашите колеги, или пак каде што учите, соучениците.
Притоа е важно тоа што имате можност да ги активирате т.е да му пишувате на сите оддеднаш.

среда, 17 декември 2008

Google SearchWiki

Google направи нов проект наречен SearchWiki, проект кој овозможува подесување на содржината на пребарувањето.


Новиот проект нуди четири можности:

  1. Бришење на поим (линк). Доколку не е некој линк тоа што го бараме, едноставно го отстранува пожелниот линк.

  2. Унапредување на линк. Ако сакаме истиот да ни биде на првата страна.

  3. Можност за додавање рачно на линкови. Во случај ако сме го нашле резултатот, за друг да можи да го најде истиот лесно.
  4. Последната можност е да се коментира за тој линк.
    Во случај ако сме го нашле резултатот, за друг да можи да го најде истиот лесно.

Moжам да кажам дека мене многу ми се допадна SearchWiki, претходно користев скрипти како GreaseMonkey кои ги елиминираа линковите, но сега не морам повеќе да го блокирам мојот Firefox со скриптишта :D.За повеќе податоци, посетете го Google:


SearchWiki.

P.S: Мора да се логирате како gmail корисник за го користите ;).

сабота, 06 декември 2008

Testing the program: "Blog Entry Poster"

This is a test of that program, I'm testing it because I'm lazy to open my browser and log in the blogger.com site.