вторник, 14 декември 2010

The man's greed

Why can't people earn how much they need, why do they want more and more money, especially book authors, how come they don't release their books after X copies sold, for what purpose are the extra money :S.

If you a rich man you will have the power to do lots of stuff, and you will experience the life in a second, because if you open all the doors, then life will have no meaning anymore, leading to sorrow, overdosing, and sometimes suicide.

On the other hand a poor man is restricted to certain level of power and slowly progresses life, it will experience life to the fullest, and it will be happy man.

So ones a man grabs on the greed, there is no return, there is only one cure for greediness, to share the wealth with others, no man has to be more powerful the other, we should all be equal.

среда, 31 март 2010

Chromium vs Mozilla Firefox

Јас користам Mozilla Firefox од 2000 година, тоа се околу 10 години искуство.
Профилот во Firefox ми е стар од 2007 година до сега, и уште чини, и покрај сите надградба, и тоа од:
 • Gran Paradiso,
 • Shiretoko и
 • Namoroka.
Што не ми се допаѓа кај Firefox:
 • Многу јади ресурси,
 • flash додатокот е премногу бавен,
 • ако отворам страници со многу содржина, пр. > 10000 линии, сецка малце,
 • јава аплетитите и тие ми се бавни, барем кај мене,
 • UI-то му е огромно, пречи search bar-от.
 • јазичињата не се како самостојни процеси, ако се, на ГНУ/Линукс можам со скрипта да ги суспендирам (паузирам), со што ќе троши помалце ресурси.
Што ми се допаѓа кај Firefox:
 • Awesome bar (за внесување на адреси); лесно се подесува,
 • можноста за бирање на повеќе пребарувачи,
 • големиот избор на заштити, и тоа:
  - NoScript,
  - Adblock,
  -Adblock-plus,
  -Adblock-element-remover, и т.н,
 • можноста за чување на лозинки, при што истите се заклучуваат во сеф под лозинка,
 • користењето на профили и избор на профили преку управувачот на профили,
  со што еден корисник можи да има повеќе профили за Firefox, во кој може да инсталира посебни додатоци, теми и сл.; во зависност од намената на профилот,
 • додатоците можат да се снимат локално (по профил); глобално, за сите профили, при што за моменталниот профил може да се оневозможи тој додаток,
 • преведеноста на повеќе јазици, поддршка на македонскиот јазик за користење во секој аспект,
 • ги зачувува сите сесии, прозорци, јазичиња при ненадајно паѓање (шо се случува еднаш на 100 години, барем на ГНУ/Линукс).
Што ми се допаѓа кај Chromium:
 • брзината на отворање на самата програма, не дека е побрза, но арна е (засега),
 • не арчи многу ресурси,
 • сите јазичиња се како самостојни процеси и можам да ги суспендирам или убијам (преку уредувачот на задачи во Chromium),
 • лесно UI, многу малце простор зафаќа, само потребните копчиња се дадени,
 • додатоците можат да се спакуваат во пакети за мигрирање на друг компјутер,
 • на додатоците можи да се отвори изворниот код,
 • и толку :P
Што не ми се допаѓа кај Chromium:
 • ако се преоптовари системот, некои јазичина (повеќето со adobe flash додаток што користат) паѓаат (about:crash),
 • многу лесно можи да се откажи симнување на некој додаток, иако сакаме да кликнеме на десен клик за менито со опции на тој предмет што сакаме да го управуваме,
 • нема многу можности за подесување, и тоа за:
  кој mime (формати) да се отвораат со која програма,
 • јазичето за симнување нема можност за избирање на повеќе предмети оддеднаш, ниту пак филтер за избор,
 • уредувачот на белешки е многу едноставен,
 • ако сме низ цел екран немаме контроли видливи, ниту пак можеме да смениме адреса на страница,
 • кога ќе се упатиме со курсорот од глушецот на некој линк, долу лево ни дава облаче со линкот, иако е ова иноватовни, сепак има грешки, ако линкот е скроз на дното балончето место горе, ни го дава под него, затоа што проверува дали има за мотање на долу, ако има исцртува балонче под, а не гледа дали е тој регион видлив за човековото око,
 • доколку зумираме/одзумирање на control + тркалце на горе/долу, фокусот е едноставен, не се фокусира на моменталната положба од курсорот, при што мораме да одиме лево/десно, горе/долу со мотачите на страницата,
 • нема главна лозинка за сефот со лозинки,
 • не постои блокирач на скокачки прозорчиња,
 • недостига на копчињата за назад/напред можност за одење во неколку нивоа назад/напред,
 • недостаток од можност за супер освежување кое нема да чита од кеш, туку ќе ја симни страницата одново.
Другите можности се индентични како и секој прелистувач, и тоа:
 • јазичиња,
 • Control + alt + T - враќа претходно исклучено јазиче,
 • Control + T - отвора ново јазиче,
 • Еscape - го стопира отворањето на страницата,
 • чувач на историја,
 • уредувач на белешки,
 • и др. основни кратенки на тастатурата.
За подобрување на искуството во Chromium, ви предлагам користење на следниве проширувања:
 1. Session buddy - корисно управување со сесии:
  • можете инстантно да направите збирка на јазичиња и прозорци како сесија, и сите сесии ќе ви бидат достапни во уредувачот на сесии,
  • ако отворете една сесија, ќе се отвори во нови прозорци (еден нов прозорец со неговите јазичиња, и нов друг во зависност од колку прозорци биле),
   уредување на истите сесии
  • бришење на сесии,
  • спојување на сесии
 2. AdBlock - додаток кој блокира глупави реклами, добро за бавни интернет врски, и спречување на порнографски реклами при користење на прелистувачот од страна на деца.
 3. Browser Button for AdBlock - Додава копче за AdBlock со кое ќе можете со леснотија да додадете реклама или други поле кое не ви се допаѓа.
 4. FlashBlock - додаток за блокирање на flash реклами, кои се или со порнографски материјал, или пак има досадни звучишта, или едноставно ги мразите тие реклами :D.

Еве и некои скриени финти (некои се за постари верзии).
За жал неможев да пронајдам понови за Chromium 4, 5 и понов.

Овие критики се базирано на следните верзии од софтверите:
 • Mozilla Firefox 3.6-2 и
 • Chromium 5.0.307.11 (39572).

П.С:
статијава е напишана целосно со помош на Mozilla Firefox 3.6-2.